LOVCI NA OLUPINE U JADRANU Scubalife.hr, ožujak 2020.

Šestorica ronilaca godinama u dubinama Jadranskog mora pronalaze potonule brodove i srušene avione. Uskoro će biti još senzacionalnih vijesti o otkrićima u Jadranu koja će obići svijet.
PIŠE: ZVONIMIR MEDVIDOVIĆ
FOTO: WRECK HUNTERS ADRIATIC

Lovci na olupine u JadranuWreck Hunters Adriatic (WHA) 
Jedno od zapaženijih izlaganja na nedavno završenom Prvom hrvatskom ronilačkom kongresu održali su članovi Wreck Hunters Adriatic (WHA). Njihov rad i cjelokupni tim predstavio je njihov član kao “prvi među jednakima”, profesionalni ronilac iz Zagreba Zoran Delibašić. Radi se o istinskim zaljubljenicima u ronjenje, pomorsku i zrakoplovnu povijest te podvodnu arheologiju i avanturu. Njihov postanak vezan je uz inicijativu grupe ronilačkih entuzijasta i povjesničara amatera okupljenih unutar i oko Ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba od prije nekoliko godina. Tadašnja inicijativa iznjedrila je nekoliko jedinstvenih otkrića u podmorju Jadrana od kojih je nekoliko po hitnoj proceduri proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Njihov rad i za njega usko vezana suradnja s državnim institucijama koje se brinu o zaštiti potopljene kulturne baštine u svega nekoliko godina nadišla je samu sebe te je ova ronilačka inicijativa prerasla u platformu, to jest brendirani projekt. Marketinškim oblikovanjem svoga djelovanja ova platforma odlučila je upoznati prvenstveno Arheološki muzej u Zadru.
Brojne su pozicije na Jadranu koje služe kao odredišta za ‘wreck diving’, turističko ili tehničko ronjenje na potonulim brodovima ili srušenim zrakoplovima koji se tamo nalaze. No, njihova djelatnost i namjere nisu vezane za već poznate olupine koje eksploatiraju ronilački centri i koje su opisane u ronilačkim vodičima Jadrana, nego za one koje su uglavnom nepoznate široj javnosti, a neke djelomično ili potpuno nepoznate stručnoj javnosti. To su sve one olupine čije priče tek trebaju biti ispričane i to je za njih pravi “wreck hunting”. Otuda je poteklo i njihovo zvučno ime po kojem žele postati poznati javnosti. Takvim traganjem za olupinama do sada su se bavili rijetki pojedinci, a rijetko ili gotovo nitko organizirano i sistematično. Njihova je misija traganje i otkrivanje do sada nepronađenih ili nedovoljno ronilačku zajednicu, ali i sve ostale zainteresirane subjekte sa svojim radom i budućim namjerama. Zoran i njegovih pet prijatelja: Mislav Podnar, Dragutin Šimatović, Marko Hranilović, Damir Mlinarić i Jerko Macura dokazano su uspješni pojedinci u svojim oblastima ronilačkih aktivnosti kojima se bave u svojoj profesiji, od podvodne fotografije, komercijalnog i saturacijskog ronjenja, do arheoloških istraživačkih ronjenja.

Iskusni ronioci

Svaki od članova tima je u ronjenju minimalno 20 godina, a također su i svi odreda vanjski suradnici Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda pod vodstvom Igora Miholjeka. Osim Hrvatskog restauratorskog zavoda njihovi dosadašnji, ali i budući partneri u zaštiti potopljene kulturne baštine su Ministarstvo kulture i istraženih podmorskih olupina brodova i aviona, otkrivanje povijesnih i životnih priča vezanih za potonuće istih.

RAD ČLANOVA WHA I ZA NJEGA USKO VEZANA SURADNJA S DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA NADIŠLA JE SAMU SEBE PA JE OVA RONILAČKA INICIJATIVA PRERASLA U PLATFORMU - BRENDIRANI PROJEKT

Popularizacija avanturističkog ronjenja

Vizija njihovog djelovanja je popularizacija avanturističkog ronjenja, podvodnih istraživanja i pomorske povijesti uz nezaobilazno očuvanje povijesne i kulturne baštine Jadrana. U fokusu njihovih istraživanja je samo Jadransko more, posebice njegova istočna strana. Sami su formirali svoje etičke principe koje su baštinili i u svojemu dosadašnjem radu, a oni su pravovremeno obavještavanje nadležnih institucija koje brinu o zaštiti potopljene kulturne baštine, poštivanje pijeteta žrtava stradavanja na moru te utvrđivanje stvarnih činjenica i povijesnog konteksta podvodnih nalazišta i lokaliteta. Dečki iz ovog tima misle da su drugačiji zato što proces njihovih budućih prikupljanja informacija, istraživanja, putovanja i traganja namjeravaju podijeliti s javnošću kroz videozapise, fotografije, intervjue i komentare na svojoj web stranici www.wreckhunters.eu.

SVI ČLANOVI WRECK HUNTERS ADRIATICA DUGOGODIŠNJI SU TEHNIČKI RONIOCI, A VEĆINA SU I ŠKOLOVANI REBREATHER RONIOCI

Namjera im je ispričati autentični “storytelling”, to jest pronaći i ispričati “priču iza priče” o olupinama u podmorju, stvarnim sudionicima, njihovim životnim pričama i sudbinama u povijesnom kontekstu. Članovi tima su otvoreni prema ronilačkim novitetima i tehnologijama. Svi oni su dugogodišnji tehnički ronioci, a većina su i školovani rebreather ronioci. Iskorak prema novim tehnologijama učinio im je dostupnim i do prije petnaestak godina “nedodirljive” i “preduboke” lokalitete čije priče tek trebaju biti ispričane. Između sebe su prema svojim sklonostima podijelili uloge u “lovu na olupine” koje jamče uspjehe u budućim podmorskim otkrićima.

VIZIJA WHA DJELOVANJA JE POPULARIZACIJA AVANTURISTIČKOG RONJENJA, PODVODNIH ISTRAŽIVANJA I POMORSKE POVIJESTI UZ NEZAOBILAZNO OČUVANJE POVIJESNE I KULTURNE BAŠTINE JADRANA

Na svom putu očekuju ih određeni izazovi od kojih je financiranje samo jedan od njih. Naravno da takva otkrića i pothvati imaju svoju visoku financijsku cijenu pa je i jedan od ciljeva brendiranja WHA upravo privlačenje budućih sponzora koji će u njihovom radu i otkrićima znati prepoznati i svoj marketinški potencijal. Tehnička ograničenja i rizici ronjenja, prezentacija turističkog potencijala te rad na popularizaciji ronjenja izvan granica sportskog i rekreativnog ronjenja također su izazovi s kojima će se susretati ovi zaljubljenici u podmorske olupine. Želja im je da njihov rad poluči i određene benefite za ronjenje i ronilački turizam Republike Hrvatske. Pod time prvenstveno podrazumijevaju utemeljenje centralne točke informiranja za sve inozemne turiste i organizatore, kao i bazu za razmjenu informacija/resursa lokalnih ronilačkih centara uz adekvatnu tehničku podršku i savjetovanje po potrebi.

NAMJERA WHA JE PRONAĆI I ISPRIČATI “PRIČU IZA PRIČE” O OLUPINAMA U PODMORJU, STVARNIM SUDIONICIMA, NJIHOVIM ŽIVOTNIM PRIČAMA I SUDBINAMA U POVIJESNOM KONTEKSTU

Wreck Hunters Adriatic u ovom broju SCUBAlifea otkrivaju i novu priču o nalazu, odnosno olupini savezničkog bombardera pronađenoj na dnu mora pored otoka Unije kraj Lošinja. Ako ih ova korona – pošast u tome ne spriječi, iz WHA obećavaju da će uskoro imati nekoliko senzacionalnih otkrića i objava koje će ponovo prodrmati hrvatsku, ali i svjetsku javnost!.

Scroll to Top