BRONČANI TOP HIPASONE

Brončani top imena Hipasone pronađen je 2012. godine u uvali Podmetale u okolici Molunta. Ovaj top predstavlja jedinstveno umjetničko djelo majstora Giovannia Batista Cebrano II, izliveno u Torinu 1758. godine. Izložen je u Pomorskom muzeju u Dubrovniku nakon desalinizacije i detaljne restauracije od 2015. godine. Ovaj nalaz ima izuzetnu arheološku i umjetničku vrijednost te predstavlja remek – djelo onodobnog ljevarstva

Piše:

Zoran Delibašić

U 2016. godini na već tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji diljem Republike Hrvatske, Dubrovački muzeji odnosno Pomorski muzej Dubrovnik predstavili su svoju najnoviju vrijednu akviziciju.

Brončani top Hipasone

Riječ je o brončanom topu izuzetne arheološke i umjetničke vrijednosti kojeg su 2012. godine pronašli Zoran Delibašić i Željko Mihaljević, članovi ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba (današnji Wreck Hunters Adriatic). Zagrebački ronioci su ovaj top pronašli u uvali Podmetale, sjeverno od Molunta na dubini od 22 metra, na poziciji nekih 150 metara udaljenoj od obale. Oni su odmah o ovom nalazu obavijestili Ministarstvo kulture RH i Hrvatski restauratorski zavod čiji su djelatnici, izašavši na teren, potvrdili nalaz velike kulturne vrijednosti i poduzeli mjere da se brončani top izvuče iz mora na najbrži i najsigurniji mogući način.
Ustanovljeno je da je top dospio na morsko dno u

vrijeme francusko – ruskog sukoba oko Dubrovnika 1806. godine te da je na dnu pronađen kao samostalan nalaz što sugerira da je bačen s broda ili je ispao u more prilikom prekrcavanja. Top je izvađen iz mora u organizaciji Odjela za podvodnu arheologiju HRZ-a pod vodstvom Igora Miholjeka i Ronilačkog kluba ZG-SUB u 2013. godini. Vađenje topa kao i naknadna restauracija financirana je od strane Društva prijatelja dubrovačke starine, udruge koja skrbi, uz državne institucije, o kulturnoj baštini Dubrovnika, Stona i Konavala već 64 godine.

Remek djelo u Pomorskom muzeju

Nakon dvogodišnjih temeljitih konzervatorskih i restauratorskih zahvata u restauratorskoj radionici za metal Dubrovačkih muzeja, pod vodstvom restauratorice – majstorice Renate Andjus, te izrade topovske lafete, Uprava za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela Dubrovnik donjela je rješenje da se top kao remek djelo ljevarstva 18. stoljeća prenese u Pomorski muzej i izloži u okviru 

stalnog postava.
   Prema natpisima na topu može se zaključiti da je izliven 1758. godine u radionici poznate ljevarske obitelji Cebrano iz Torina i to od strane majstora Giovannia Battiste Cebrana II. Dužina topa je 320 centimetara, težina topa je 1780 kilograma, a kalibar topa je 12 centimetara. Od bogatstva izlivenih ukrasa na topu značajan je natpis u reljefnoj traci na kojoj stoji natpis „HIPASONE“ koji predstavlja ime ovog topa. 

Grb kralja Piemonta i Sardinije

Naime, ovakvim vrijednim topovima koji su u svoje vrijeme, a i kasnije, smatrani remek – djelima onodobnog ljevarstva davana su imena.
Uz nekoliko manjih grbova, najveći i najdojmljiviji ukras nalazi se iznad rupe za fitilj. Riječ je o grbu kralja Piemonta i Sardinije, Karla Emanuela III Savojskog (1730. – 1773.g.). Ovi podaci govore da je top bio naručen od strane Kraljevstva Piemonta i Sardinije te da je bio državno vlasništvo.

Scroll to Top